„Mleko” roślinne w proszku – to produkt, który z pewnością znany jest wielu osobom na diecie wegańskiej. Popularny jest również wśród tych konsumentów, którzy z powodów zdrowotnych nie mogą pić zwykłego mleka. Brak w składzie laktozy, która dla wielu okazuje się szkodliwa dla zdrowia, to tylko jedna z jego zalet. Wegańskie mleko w proszku dostępne jest w wielu odmianach smakowych. Poszczególne rodzaje wegańskich napojów różnią się między sobą oczywiście także pod względem składu. Dlatego kolejny raz podkreślamy, jak ważne jest czytanie składu produktów i opisów producenta, dotyczących składników odżywczych. 

Centrum Bio to dystrybutor wielu artykułów wegańskich La Mandorle – również mleka wegańskiego w proszku. Mleko wegańskie w proszku od La Mandorle powstaje bez dodatku cukru, z komponentów najwyższej jakości – o czym świadczą m. in. certyfikaty Ecocert i Cobico. W ofercie znajdują się również mleka wegańskie, specjalnie dedykowane do żywienia dzieci i niemowląt. Zdrowe napoje wegańskie bio, La Mandorle to źródło cennych, potrzebnych organizmowi składników, takich jak chociażby: białko, błonnik, wapń, magnez czy witaminy z grupy B

 Napój „mleko” migdałowy w proszku La Mandorle 

Dla kogo wegańskie mleko w proszku?

Warto zacząć tutaj od tego, czym w ogóle jest laktoza. Laktoza to rodzaj cukru, który jest obecny w składzie zwykłego mleka. Pisząc “zwykłe” mleko, mamy tutaj oczywiście na myśli mleko krowie, owcze czy kozie. Na takie mleko, m. in. właśnie ze względu na zawartość laktozy, coraz więcej osób wykazuje alergię lub nietolerancję. Problem ten nie dotyczy tylko dorosłych. Już u niemowląt i dzieci diagnozuje się nietolerancję laktozy lub uczulenie na laktozę. Coraz częściej diagnozowane są także takie przypadłości jak np. uczulenie na białka mleka krowiego. 

Osoby z takimi przypadłościami, najczęściej muszą wyeliminować całkowicie ze swojej diety zwykłe mleko. Zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci ratunkiem w tej sytuacji są wegańskie mleka, czyli innymi słowy mleka roślinne. Jako że nie zawierają one żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, są bezpieczne dla osób z różnego typu nietolerancjami czy uczuleniami. Takie napoje roślinne w proszku są często dodatkowo fortyfikowane – czyli wzbogacane o cenne dla zdrowia składniki, np. wapń, magnez, witaminy z grupy B

Na diecie wegańskiej

Po wegańskie mleka w proszku sięgają też bardzo często osoby, które ze względów światopoglądowych nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego. Dieta wegańska, która z roku na rok zyskuje coraz więcej zwolenników, aktualnie może być bardzo urozmaicona. Dzięki szerokiej gamie artykułów wegańskich, menu osób na diecie wegańskiej może być bardzo bogate, różnorodne i z pewnością nie musi być nudne. 

Zalety sproszkowanej formy mleka wegańskiego

Zaletą sproszkowanej formy mleka wegańskiego jest to, że można je zdecydowanie dłużej przechowywać, niż mleko w formie płynnej. Decydujemy jaką ilość mleka chcemy wypić w danym dniu, nie ryzykując przy tym, że pozostawiona reszta ulegnie szybko zepsuciu. „Mleko” migdałowe w proszku jest również łatwiejsze w przechowywaniu np. podczas wyjazdów i podróży.

Napój „mleko” kokosowy w proszku La Mandorle

Jak znaleźć najlepsze wegańskie mleko w proszku? 

Jak wiadomo najważniejsze i kluczowe jest czytanie składu produktu. Kiedy przeanalizujemy wartości odżywcze artykułu, z łatwością wybierzemy ten najlepszy dla nas. Mleka wegańskie w proszku są dostępne w wielu smakach i odmianach. Z pewnością każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. 

Analizując skład warto wybrać taki produkt, który zawiera jak największą procentowo ilość głównego składnika roślinnego, z jakiego został wykonany. Ważne jest także sprawdzenie zawartości takich składników jak np.: białko czy błonnik. Istotną informacją z pewnością jest również podana na opakowaniu wartość energetyczna napoju. Będzie to wiadomość szczególnie ważna dla osób na diecie redukcji wagi.

Centrum Bio oferuje zdrowe wegańskie „mleko” w proszku, o wielu smakach:

  • napój (mleko) wegański migdałowo – czekoladowy w proszku La Mandorle
  • napój (mleko) wegański migdałowo – kasztanowy w proszku La Mandorle
  • napój (mleko) wegański migdałowo – orzechowy w proszku La Mandorle
  • napój (mleko) wegański migdałowo – ryżowy w proszku La Mandorle
  • napój (mleko) wegański migdałowy w proszku La Mandorle

Jako dystrybutor wegańskich produktów, Centrum Bio oferuje także żywność dla dzieci. Napoje roślinne w proszku od Centrum Bio, po przyrządzeniu mogą być pite zarówno na zimno, jak i na ciepło. 

Warto zdecydować się na wypróbowanie wegańskich napojów w proszku, również ze względu na ich smak. Jest on nierzadko oceniany przez konsumentów jako atrakcyjniejszy od smaku zwykłego mleka. Z tego powodu, po wegańskie napoje roślinne sięgają nie tylko osoby z nietolerancją laktozy, lub na diecie wegańskiej. Wybierają je również konsumenci, którzy po prostu bardziej od smaku mleka krowiego, wolą smak napojów roślinnych.