Lekka, aromatyczna i kremowa tarta na cieście francuskim! Kruche ciasto, aromatyczny krem i smak migdałów. Czy może być coś pyszniejszego? Nasze ‘mleko’ migdałowe La Mandorle doskonale sprawdzi się do kremu, a wierzch ciasta można wyłożyć ulubionymi owocami. Tarta z ciasta francuskiego to delikatny deser dla każdego!

Składniki:

  • 2 ciasta francuskie, 
  • 1 żółtko. 

Składniki na krem do ciasta:

  • 3 żółtka,
  • 60 g cukru,
  • 250 ml ‘mleka’ migdałowego La Mandorle,
  • 20 g skrobi kukurydzianej, 
  • 1 laska wanilii. 

Na krem migdałowy:

  • 150 g proszku migdałowego, 
  • 100 g cukru, 
  • 80 g margaryny roślinnej, 
  • 2 jajka. 

Sposób przygotowania:

Krem: 

  1. Ubij żółtka z cukrem, a następnie dodaj skrobię ziemniaczaną. 
  2. Podgrzej mleko do zagotowania z ziarenkami wanilii, a następnie dodaj je do żółtek z cukrem. 
  3. Podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje. 

Krem migdałowy:

  1. Wymieszaj zmiękczone masło z cukrem. 
  2. Następnie dodaj jajka i wymieszaj. 
  3. Dodaj proszek migdałowy i wymieszaj całość z kremem do ciasta. 

Tarta z ciasta francuskiego – przygotowanie:

  1. Rozwałkuj ciasto francuskie. 
  2. Wypełnij środek z kremem pozostawiając 2 cm na krawędzi. 
  3. Przykryj drugim ciastem francuskim. 
  4. Dociśnij brzegi tak, aby sklejały się ze sobą i za pomocą pędzelka posmaruj wierzch ciasta. 
  5. Piecz przez 30-40 minut w 180 °C. 

Smacznego!🙂