Ciasto kruche domowej roboty z przepysznym budyniem i jabłkami – już się domyślasz, że mówimy o szarlotce? Ale nie o takiej, jaką możesz znaleźć w pierwszej lepszej książce kucharskiej. To szarlotka bezglutenowa, która zachwyci Cię swoim niepowtarzalnym smakiem. Wersja CentrumBio nie jest zbyt słodka, ale za to mocno cynamonowa. Oczywiście możesz postawić na większą ilość cukru, albo całkowicie z niego zrezygnować. W końcu przepisy mają to do siebie, że można je dowolnie modyfikować. Chcesz poznać naszą recepturę? Przejdźmy zatem dalej!

Składniki

Przygotowanie ciasta:

  • 110 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 170 g mąki bezglutenowej np. mix: 80 g ryżowej, 50 g owsianej i 40 g skrobi ziemniaczanej,
  • 1 żółtko,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie masy:

  • 1 budyń o smaku waniliowym,
  • 400 ml mleka – polecamy napój (mleko) migdałowe z algami – La Mandorle,
  • 2 łyżki cukru.

Przygotowanie jabłek:

  • ok. 1 kg jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu – jeśli wolisz może być więcej,
  • cukier – według uznania.

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do miski i dokładnie zagniatamy. Następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
  2. W tym czasie można przygotować budyń. Do rondelka wlewamy 300 ml mleka/napoju migdałowego i ustawiamy na małym ogniu. Budyń i cukier mieszamy w 100 ml zimnego mleka, które zostało. Następnie wlewamy je do ciepłego – nie gorącego – mleka, pozostawiamy na małym ogniu i mieszamy do momentu zagotowania się. Gotujemy na niskim gazie według przepisu na opakowaniu. Powstały budyń odstawiamy na bok i przykrywamy szczelnie folią spożywczą.
  3. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce i smażymy z cynamonem tylko do momentu wyparowania soku. Słodzimy według uznania.
  4. Wcześniej przygotowaną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza – najlepiej grzanie góra dół.
  5. Większą część schłodzonego ciasta rozkładamy na spodzie blachy. Następnie podpiekamy przez 15 minut.
  6. Na podpieczony spód łyżeczką delikatnie układamy budyń. Nie rozsmarowujemy, ponieważ ciasto jest bardzo delikatne. Na budyń układamy jabłka, a na wierzch startą na tarce pozostałą część ciasta.
  7. Pieczemy przez ok. 45-50 minut.
  8. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.


Jesteśmy pewni, że nasza wersja na bezglutenową szarlotkę na stałe zagości w Twojej kuchni. Smacznego!