Coraz częściej spotkać się możemy z osobami, które z pewnych powodów są zmuszeni do wyeliminowania produktów mlecznych z diety. Czy to ze względu zmiany diety na wegańską, czy ze względu na występującą nietolerancję laktozy lub alergię na białko – powodów może być wiele, ale pytanie jest jedno. Czym zastąpić nabiał? 

Kolejne pytanie, jakie często zadają sobie osoby, które dopiero rozpoczynają swoją dietę z produktami bez laktozy to: “jakie produkty spożywać, by naszemu organizmowi nie brakowało witamin ani minerałów zawartych w produktach mlecznych?”. 

La Mandorle oferuje szeroki wybór produktów bez laktozy, 100 % ekologicznych, w tym między innymi mleko roślinne czy śmietanę roślinną. 

Wegańska śmietana, gdy tradycyjna szkodzi 

Produkty zawierające białka mleka nie tylko mogą wywołać nieprzyjemne objawy u osób z nietolerancją laktozy, ale wiele z nich skarży się na problemy z cerą, gdzie po spożyciu mleka, jogurtu lub innego produktu pojawiają się wypryski na twarzy. Dlatego też spora liczba społeczności poszukuje produktów, które będą stanowiły dobrą alternatywę ogólnodostępnych produktów, a przy tym nie będą wywoływać nieprzyjemnych objawów oraz problemów z cerą. 

O ile na półkach w supermarketach możemy coraz częściej znaleźć napoje roślinne, tak nadal rzadko spotyka się śmietanę, jogurt czy twaróg bez laktozy. 

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów La Mandorle przygotowało ofertę produktów zarówno bez laktozy, jak i bez glutenu. Dodatkowo są one wytwarzane z produktów pochodzących w 100% z rolnictwa ekologicznego – są 100% BIO! 

Produkty te nie tylko świetnie sprawdzą się dla osób, u których występują problemy po spożyciu laktozy, ale także dla wszystkich, którzy wybierają zdrową, pełnowartościową żywność. 

Śmietanka roślinna od La Mandorle w dwóch smakach do wyboru:


Śmietana roślinna to doskonały zamiennik tradycyjnej śmietany, dzięki czemu możemy ją dodawać do wielu potraw. Przykładowo jako zagęszczacz do zup oraz sosów, do sałatek, a nawet do wypieków. 

Amande Cuisine to śmietanka migdałowa o delikatnym zapachu, dzięki czemu nie zmieni drastycznie smaku całej potrawy, a jedynie sprawi, że danie będzie miało wyczuwalną delikatną nutkę migdała. 

Śmietanka Coco Cuisine o neutralnym smaku kokosa – wspaniale sprawdzi się do dań kuchni azjatyckiej, do wielu potraw bardziej egzotycznych oraz do deserów. 

Czy będąc na diecie bez laktozy należy dodatkowo suplementować wapń?

Wapń jest jednych z najważniejszych składników mineralnych mających ogromny wpływ na zdrowie naszego organizmu.

Jego główne funkcje to:

  • stanowi główny budulec kości oraz zębów, 
  • łagodzi objawy alergii np. na trawy, ukąszenia owadów itp,
  • reguluje pracę serca, 
  • bierze udział w procesie krzepnięcia krwi.

Dlatego też wiele osób, które z własnej woli eliminują produkty zawierające białka mleka lub osoby, u których zdiagnozowano nietolerancję laktozy zadają sobie pytanie: “Jakie inne produkty są bogate w wapń?”.

 Wapń, a także m.in. magnez, fosfor, potas, oraz witamina A, C, D oraz witaminy z grupy B są bardzo cenne dla naszego organizmu. Świetnym źródłem tych składników są np. warzywa i owoce, nasiona, kiełki, warzywa strączkowe, produkty pełnoziarniste oraz ryby. Dlatego też warto wzbogacić swoją dietę o właśnie tego rodzaju produkty, by dostarczyć naszemu organizmowi to, co dla niego najlepsze. 

Kiedy suplementacja wapnia może być konieczna ?

Zdarzają się sytuacje, kiedy warto wprowadzić dodatkową suplementację wapnia oraz innych witamin i minerałów, a jedną i najważniejszą z nich jest alergia na wiele produktów bogatych w wapń czy inne minerały. 

W przypadku występowania nietolerancji laktozy, a dodatkowo alergii na niektóre produkty bogate w wapń czy inne minerały nasz organizm może po pewnym czasie wykazywać objawy niedoboru. Organizm jest osłabiony, częściej łapie infekcje, ze względu na osłabiony układ odpornościowy. Osoba ta jest senna, zmęczona, nie ma siły. 

W takiej sytuacji należy rozpocząć suplementację wapnia oraz innych minerałów. Wcześniej jednak warto skonsultować się ze specjalistą, który podpowie, jakie produkty oraz suplementy spożywać.