Śmietana roślinna – kolejny produkt wege, z rodzaju tych najczęściej stosowanych. Podobnie jak mleka wegańskie, śmietanki roślinne mają bardzo duży wachlarz zastosowań w kuchni. Wegańską śmietanę możemy użyć do przygotowania wielu potraw – przede wszystkim wegańskich zup, sosów, deserów, ciast itp. Wprawiony i doświadczony weganin, wie doskonale jak wiele różnorodnych przepisów na pyszne dania wegańskie, można znaleźć aktualnie (chociażby w internecie).

To jasne, że przechodząc na dietę wegańską na początku czujemy się lekko zagubieni. Nagle okazuje się, że prawie we wszystkim co jedliśmy wcześniej, były składniki pochodzenia zwierzęcego. Nic więc dziwnego, że w głowie rodzą się pytania w stylu – “co właściwie będę teraz jeść”? 

Jednak kiedy na spokojnie zaczniemy szukać produktów roślinnych, szybko zauważymy, że tak naprawdę nie jest ich wcale mało. Wybór jest dosyć spory, dlatego warto sięgać po te najbardziej wartościowe dla zdrowia.

Gdzie szukać najlepszej śmietany roślinnej?

Centrum Bio wychodzi naprzeciw wszystkim zwolennikom żywności wegańskiej oraz osobom, które z powodów zdrowotnych spożywają tylko artykuły pochodzenia roślinnego. Zdrowe, wegańskie produkty La Mandorle sprawdzą się tutaj doskonale. Jednym z nich jest śmietana roślinna La Mandorlebez laktozy, glutenu i soi

Dla kogo śmietana wegańska?

Jako produkt pochodzenia roślinnego, ten rodzaj śmietany znany jest bardzo dobrze osobom na diecie wegańskiej…ale nie tylko.  

Śmietana roślinna z pewnością znajdzie wielorakie zastosowanie również w kuchni osób, które borykają się z np. z nietolerancją laktozy

Uczulenie na białka mleka krowiego także jest powodem, który najczęściej znacznie zmienia dotychczasową dietę. W przypadku stwierdzenia powyższych dolegliwości, specjalista zaleca najczęściej, by całkowicie zrezygnować ze spożywania mleka krowiego i jego pochodnych. 

Wegańska śmietana roślinna powstaje wyłącznie ze składników pochodzenia roślinnego. Jest zatem bezpieczna dla wszystkich, którzy z powodów zdrowotnych nie mogą spożywać zwykłej śmietany. Ale to nie wszystko…

Śmietanka roślinna ze względu na pochodzenie i skład, nie zawiera szkodliwego tłuszczu zwierzęcego. W związku z tym, jest zdecydowanie zdrowsza dla osób, które np. borykają się z podwyższonym poziomem cholesterolu w organizmie. 

Najbardziej zdrowa i polecana jest śmietana bez dodatku cukru. Naturalnie, jest nie tylko zdrowsza, ale i mniej kaloryczna. 

 Krem kokosowy COCO CUISINE śmietanka roślinna

Śmietana bez laktozy, ale też bez glutenu i soi

Wegańska śmietana La Mandorle to śmietana roślinna bez laktozy, glutenu i soi. Można by pomyśleć: “oczywiście, że bez glutenu – przecież gluten jest w zbożu”. Jednak skoro możemy znaleźć gluten w składach produktów, które z glutenem w ogóle nam się nie kojarzą, jest to istotna informacja. Wędliny, różnego rodzaju przyprawy, słodycze to tylko niektóre spośród artykułów, które często zawierają gluten. Dlatego warto podkreślić, że nie powinno go być w śmietanie roślinnej . 

W sklepie Centrum Bio znajdziecie śmietany wegańskie La Mandorle, w dwóch smakach:

  • śmietanka roślinna, krem migdałowy AMANDE CUISINE La Mandorle
  • śmietanka roślinna, krem kokosowy COCO CUISINE La Mandorle

Wegańska śmietana od La Mandorle jest bezpieczna zarówno dla osób z nietolerancją laktozy, jak i dla uczulonych na gluten. Ponadto w swoim składzie nie zawiera dodatku cukru. Za to zawiera sporo białka, potrzebnego naszemu organizmowi. Neutralny smak, a także aksamitna konsystencja roślinnej śmietany sprawiają, że nadaje się doskonale do dań słodkich, deserowych oraz wytrawnych. Komponenty w niej zawarte pochodzą z rolnictwa ekologicznego i są w 100% naturalne