Domowe, mięciutkie, szybkie i łatwe do trzymania przez dziecięce rączki muffinki czekoladowe to deser, który musi zagościć w Twojej kuchni! A my mamy dla Ciebie przepis na lekko słodkie mini babeczki dla dzieci, które możesz podawać maluchowi już od 1 roku życia. Gwarantujemy Ci, że nasze muffinki zrobią furorę także na jego urodzinach. Sprawdź!

Składniki na muffinki dla dzieci

  • 50g mąki bezglutenowej,
  • 20g kaszki bezglutenowej Zboża i Kakao Bebe M,
  • 50 ml napoju bez laktozy dla niemowląt Bebe M 3,
  • 30g gorzkiej czekolady,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka kremu migdałowego dla dzieci,
  • 1 łyżeczka cukru lub cukru waniliowego (opcjonalnie).

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj napój dla niemowląt, mieszając 60 ml wody z 2 miarkami mieszanki w proszku.
  2. Rozpuść czekoladę w małej misce.
  3. Wymieszaj suche składniki i dodaj 50 ml ciepłego napoju dla niemowląt oraz rozpuszczoną czekoladę.
  4. Wszystko dobrze ze sobą połącz.
  5. Dodaj krem migdałowy dla dzieci i ponownie wymieszaj.
  6. Wysmaruj mini foremki do muffinek (możesz użyć oleju migdałowego) i połóż na nich trochę ciasta.
  7. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Mini muffinki czekoladowe dla dzieci to idealna porcja nie tylko dla małych rączek, ale także dziecięcego brzuszka. Aby zrobić większe babeczki wydłuż czas pieczenia o dodatkowe 5-10 minut. Rada Centrumbio: jeśli Twój maluch ma alergię na oleiste nasiona, zastąp krem migdałowy łyżeczką oliwy z oliwek.