Gofry bardzo często kojarzą się z wyjazdami, ale doskonale smakują również przygotowane w domu. Przedstawiamy przepis na gofry bezglutenowe, do których dodaliśmy ‘mleko’ migdałowe, ale sprawdzi się również inne roślinne. W połączeniu z ulubionymi owocami, bitą śmietaną czy kremem czekoladowym możemy przenieść się wspomnieniami do dzieciństwa czy wyjazdów. 

Składniki:

  • 2 szklanki ‘mleka’ migdałowego La Mandorle
  • 75 g mąki kukurydzianej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki oleju migdałowego La Mandorle 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru 
  • krem czekoladowy, lody, owoce lub inne dodatki 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie suche składniki wsypać do miski, gofrownicę rozgrzać.
  2. Oddzielić białka od żółtek – białka ubić na sztywną pianę.
  3. Do miski z suchymi składnikami dodać żółtka i wlać ‘mleko’ migdałowe.
  4. Wszystkie składniki wymieszać mikserem, a następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać całość. 
  5. Gofrownicę posmarować olejem migdałowym, poczekać aż się rozgrzeje i piec gofry przez kilka minut (w zależności od urządzenia). 
  6. Podawać z dżemem, kremem czekoladowym, bitą śmietaną owocami lub innymi dodatkami.