Napoje roślinne stanowią doskonałą alternatywę dla mleka krowiego i są coraz częściej wybierane nie tylko przez wegan i osoby z nietolerancją, ale także przez miłośników zdrowego odżywiania. 

Firma La Mandorle oferuje napoje roślinne, w tym także napój kokosowy, będący doskonałym źródłem wielu składników odżywczych. 

Jak powstaje napój kokosowy?

Wszystkie produkty od La Mandorle są w 100 % ekologiczne, bez dodatków konserwantów, substancji słodzących i innych polepszaczy.

Napój kokosowy pozyskiwany jest z wnętrza kokosa, a dokładniej z miąższu, który uzyskuje się metodą ręczną, bądź mechaniczną. Uzyskany produkt następnie jest moczony w odpowiednich proporcjach wody, a następnie odsączany, by uzyskać doskonałą konsystencję. Dlatego też przed spożyciem napojów roślinnych zaleca się dokładne wstrząśnięcie. 

Co warto zaznaczyć – napój kokosowy, a woda kokosowa to zupełnie dwa inne produkty. 

Woda kokosowa znajduje się we wnętrzu kokosa i możemy ją wydobyć np. poprzez przebicie orzecha, a następnie wypicie wody np. poprzez rurkę. 

ecomil napój kokosowy keto low carb bezglutenowy zestaw 6 x 1 l bio

ecomil napój kokosowy keto low carb bezglutenowy zestaw 6 x 1 l bio

ecomil napój kokosowy z migdałami bez dodatku cukru bezglutenowy zestaw 6 x 1 l bio

ecomil napój kokosowy z migdałami bez dodatku cukru bezglutenowy zestaw 6 x 1 l bio

ecomil napój kokosowy z wapniem bez dodatku cukru bezglutenowy zestaw 6 x 1 l bio

ecomil napój kokosowy z wapniem bez dodatku cukru bezglutenowy zestaw 6 x 1 l bio

ecomil napój kokosowy barista bezglutenowy 1 l bio

ecomil napój kokosowy barista bezglutenowy 1 l bio

Właściwości “mleka” kokosowego 

Napój kokosowy jest nie tylko doskonałym zamiennikiem tradycyjnego mleka, ale jest bardzo często wybierany jako dodatek do potraw w kuchni azjatyckiej, np. do carry czy zup i sosów, a nawet wypieków. 

Cechą charakterystyczną napoju kokosowego jest aromatyczny zapach oraz delikatny smak kokosa, jednak co ważne, zawiera sporo wartości odżywczych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz funkcjonowanie organizmu.

W “mleku” kokosowym występuje spora ilość wapnia, błonnika magnezu i fosforu. Dodatkowo napój kokosowy jest bogaty w witaminy:

  • A,
  • C,
  • E, 
  • oraz witaminy z grupy B

Stanowi również doskonałe źródło potasu i żelaza, dlatego jest tak uwielbiane przez miłośników zdrowej i zbilansowanej diety. 

Wpływ napoju kokosowego na organizm 

Napój kokosowy jest również odpowiedni dla sportowców, osób aktywnych fizycznie, a także osób dbających o dietę. W kokosie znajdują się tłuszcze nasycone stanowiące szybkie źródło energii dla naszego organizmu, a także mają pozytywny wpływ na metabolizm. 

Dodatkowo kwasy tłuszczowe zawarte w napoju kokosowym mają pozytywny wpływ na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej oraz pozostawiają uczucie sytości, dzięki czemu rzadziej sięgamy po przekąski. 

Napój kokosowy Amande Coco od La Mandorle zawiera 48 kcal na 100 ml. 

Zawarty w kokosie kwas laurynowy posiada wartości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, dzięki czemu wpływa na odporność naszego organizmu. 

Badania wykazują, że “mleko” kokosowe może stanowić cenny produkt dla osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym. Poprzez zawarty w składzie kwas kaprynowy zwiększa się elastyczność tętnic. 

Napój kokosowy to doskonała propozycja przede wszystkim dla wegan oraz osób zmagających się z alergią na białka mleka bądź nietolerancja laktozy, gdzie po spożyciu tradycyjnego mleka lub produktów mlecznych występują nieprzyjemne objawy w jamie brzusznej.
Dodatkowo wysoka zawartość minerałów oraz witamin pozytywnie wpływa na organizm, zdrowie oraz odporność. 

Zastosowanie “mleka” kokosowego w kuchni

Napoje roślinne swoje zastosowanie w kuchni znajdują na wielu płaszczyznach, w tym także “mleko” kokosowe, które świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, sosów, koktajli owocowych, czy chociażby jako zamiennik mleka krowiego do kawy. 

Napój kokosowy możemy używać dokładnie jako alternatywę mleka krowiego, czyli np. do:

  • owsianek, 
  • naleśników i innego rodzaju wypieków. 

Ze względu na wiele wartości odżywczych oraz minerałów napój kokosowy swoje zastosowanie znajdzie również w kosmetyce, np. w pielęgnacji włosów czy skóry. Posiada właściwości nawilżające, dzięki czemu po przygotowaniu np. domowej maseczki, włosy będą nawilżone, miękkie w dotyku i błyszczące. Stosując naturalne kosmetyki z kokosem nasza skóra staje się również znacznie bardziej nawilżona, a ze względu na właściwości przeciwbakteryjne ma wpływ na wszelkie zmiany skórne, np. wypryski. 

Napój “mleko” kokosowy w proszku od La Mandorle 

La Mandorle oferuje swoim klientom szereg produktów w 100% bio, bez laktozy i bez glutenu, bez dodatku cukru, konserwantów, słodzików i innych polepszaczy. W ofercie znajdziecie nie tylko napoje roślinne w tradycyjnej formie, ale także „mleko” roślinne w proszku, również zawierające sporo wartości odżywczych. 

Napój kokosowy w proszku można wymieszać z wodą, dzięki czemu z 400 g produktu otrzymujemy około 5 l napoju. 

Napój kokosowy w proszku można również wykorzystać na wiele sposobów w pierwotnej formie, dodając np, do różnego rodzaju wypieków.