Martwisz się, że dni owocowych rokoszy już minęły, a Twój maluch w trakcie rozszerzania diety, nie może poczuć smaku truskawek? Do stworzenia przepysznego deserku wykorzystaj mrożone owoce – najlepiej te z własnego ogródka! Nasz przepis na mus truskawkowy z dodatkiem mieszanki dla dzieci Bebe M to hit nie tylko wakacyjny. Spróbujcie go także teraz!

Składniki

  • 5 miarek mieszanki dla niemowląt Bebe M 2,
  • 3 truskawki,
  • 0,5 g agaru,
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, jeśli truskawki są mało słodkie).

Sposób przygotowania

  1. Umyj truskawki, usuń z nich szypułki i pokrój na małe kawałki – jeżeli masz mrożone to po prostu wyciągnij je z opakowania (możesz zaczekać aż się odmrożą).
  2. Gotuj w małej ilości wody przez 3-5 minuty, do momentu aż zmiękną.
  3. Truskawki możesz pozostawić w kawałkach lub zmiksować – w zależności od wieku i upodobań dziecka.
  4. Wlej do owoców 150 ml wody i zagotuj.
  5. Dodaj agar i pozostaw na ogniu przez 2 minuty, ciągle mieszając.
  6. Dodaj 5 miarek mieszanki dla dzieci Bebe M i cukier, wymieszaj.
  7. Gotową miksturę wlej do szklaneczek i włóż do lodówki na 1-2 godziny, do stężenia.

Mus truskawkowy to idealny deser dla niemowląt w trakcie rozszerzania diety. Rada Centrumbio: jeśli jesteś na początku drogi z BLW to zmiksuj owoce do końca – Twojemu dziecku będzie się je jadło o wiele wygodniej i bezpieczniej.