Ciastka z kremem czekoladowym lub kawałkami czekolady to zdecydowanie smak dzieciństwa – są uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale także przez dorosłych. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do kawy lub herbaty, czy jako słodka przekąska. 

Niestety coraz większa liczba osób cierpi na nietolerancję glutenu lub laktozy, w wyniku których nie mogą spożywać produktów zawierających białka mleka czy gluten. Dlatego też La Mandorle oferuje zamienniki tradycyjnego mleka – napoje roślinne, krem migdałowy i orzechowy oraz wiele innych produktów. Dzięki temu możemy w szybki i prosty sposób przygotować ulubione przekąski z dzieciństwa, które nie będą powodować nieprzyjemnych dolegliwości. 

Składniki:

  • 120 g mąki ryżowej, 
  • 100 g zmielonych płatków owsianych, 
  • ¼ szklanki napoju migdałowo – kokosowego Amande Coco, 
  • pół kostki margaryny do pieczenia – bez laktozy
  • pasta orzechowa Delice Noisette Chocolat – jako nadzienie do ciasteczek.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę ryżową i zmielone płatki owsiane,
  2. dodaj margarynę i napój roślinny, a następnie dokładnie ugnieć do uzyskania gładkiej masy. 
  3. Ciasto rozwałkuj, a następnie za pomocą szklanki lub kubka wytnij okrągłe placki. 
  4. Dodaj pastę orzechową i uformuj kuleczki, w taki sposób, by krem nie wypłynął na zewnątrz podczas pieczenia. 
  5. Piecz w piekarniku przez około 15 min (w zależności od piekarnika) w 180 stopniach. 

Ciasteczka można podawać z napojem migdałowo – czekoladowym w proszku wymieszanym z wodą lub z wieloma innymi dodatkami, według własnych upodobań.