Osoby na diecie bezglutenowej, to najczęściej te osoby, u których stwierdzono nietolerancję glutenu, uczulenie na gluten lub celiakię. Są to przypadłości, które wymagają częściowego lub całkowitego wyeliminowania z diety produktów zawierających gluten. 

Można by stwierdzić, że ograniczenia wynikające z diety bezglutenowej, siłą rzeczy bardzo zubożają nasze menu. Jednak tak naprawdę wciąż rodzą się nowe, wspaniałe przepisy na bezglutenowe dania i przekąski. Powstaje wiele blogów i kanałów, w których autorzy wręcz prześcigają się w podawaniu różnorodnych przepisów na pożywne (i co ważne – pyszne) potrawy bezglutenowe. 

Jako że Centrum Bio posiada bogatą ofertę zdrowych produktów wegańskich i bezglutenowych, dziś przedstawiamy 3 pomysły na śniadania bezglutenowe z wykorzystaniem produktów La Mandorle. Są to przepisy, których bazę stanowią proste, zdrowe i tanie składniki – np. kasza jaglana, ryż – (czyli produkty, które każdy z nas ma w swojej kuchni), a także bogate w składniki odżywcze – napój migdałowy La Mandorle i MIX GOUTER – bezglutenowy miks do wypieków. 

Przekąski są łatwe w przyrządzeniu, smaczne i szybkie. Z łatwością może przyrządzić je każdy z nas. Zawierają  w sobie białko, błonnik, a także szereg innych, cennych dla organizmu minerałów i witamin – m.in. wapń, magnez, witaminy B1, B3

Owocowa jaglanka

Do przygotowania potrzebujemy:

  • kasza jaglana,
  • napój migdałowy La Mandorle,
  • około 180 g owoców (np. malin, truskawek, borówek – w zależności od preferencji), mogą być mrożone, choć świeże zawsze są najwartościowsze,
  • 1 duże jabłko,
  • bakalie do smaku (rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe, migdały lub żurawina),
  • opcjonalnie miód do smaku lub wanilia

Wykonanie:

Kaszę jaglaną gotujemy na wolnym ogniu, w proporcjach podanych na opakowaniu, zamiast wody wykorzystując napój migdałowy. Po delikatnym wystudzeniu dodajemy drobno pokrojone owoce, świeże lub mrożone. Całość posypujemy bakaliami. Możemy wykorzystać miód, w celu zdrowszej formy dosłodzenia, jednak owoce same w sobie nadają już potrawie słodyczy.  

Jest to świetny sposób na błyskawiczne i odżywcze śniadanie.

Ryż z jabłkami

Do przygotowania potrzebujemy:

  • ryż (najlepiej naturalny, nieoczyszczony, bo jest najzdrowszy),
  • napój migdałowy La Mandorle,
  • mus z jabłek (gotowy, przygotowany wcześniej i zblendowany lub zakupiony),
  • opcjonalnie cynamon i miód do smaku,
  • bakalie (migdały, rodzynki lub inne)

Wykonanie:

Na wolnym ogniu, według przepisu podanego na opakowaniu, gotujemy dowolną ilość ryżu, wykorzystując do tego zamiast wody, napój migdałowy. Gdy ryż jest już ugotowany, dodajemy mus jabłkowy. Możemy dodać również ulubione bakalie, cynamon lub miód. 

Ryż z jabłkami to łatwe w przygotowaniu i szybkie śniadanie. Któż nie zna tego smaku z dzieciństwa? Warto „odświeżać” od czasu do czasu stare przepisy naszych Babć czy Mam.  

Muffinki bezglutenowe

Do przygotowania potrzebujemy:

  • MIX GOUTER – bezglutenowy miks do wypieków La Mandorle

Wykonanie:

Do miseczki wsypujemy zawartość saszetki MIX GOUTER. Dodajemy inne składniki zawarte w przepisie dołączonym do opakowania. Całość mieszamy i pieczemy według zaleceń zawartych w przepisie.

Bezglutenowe muffinki to oryginalny pomysł na szybkie śniadanie. Stanowią zdrową, a także pyszną alternatywę zwykłych muffinek z mąki pszennej. 

Nasza bezglutenowa mieszanka może być wykorzystywana także do różnego rodzaju innych wypieków. 

Życzymy smacznego! 🙂