Chyba każdy z nas kocha słodycze i żałuje, że nie można ich jeść bez wyrzutów sumienia. Kochają je nie tylko dorośli, ale w szczególności dzieciaki. To właśnie te małe łasuchy podjadają czekoladę, lody czy inne dobrocie, kiedy nikt nie patrzy. Pewnie Ty także nie raz zastanawiałaś się, w jaki sposób te małe szkraby znalazły kolejne słodkości – jednak dzieciaki zawsze znajdą sposób, by nawet z najwyższej półki wyciągnąć to, co najlepsze. 

orasi napój migdałowy bez dodatku cukru zestaw 6 x 1 l bio

orasi napój migdałowy bez dodatku cukru zestaw 6 x 1 l bio

alpro napój kokosowo-migdałowy z wapniem i witaminami 1 l

alpro napój kokosowo-migdałowy z wapniem i witaminami 1 l

ecomil napój migdałowy barista bezglutenowy zestaw 6 x 1 l bio

ecomil napój migdałowy barista bezglutenowy zestaw 6 x 1 l bio

bolero napój w proszku migdałowy ze stewią - almond 12 x 9 g

bolero napój w proszku migdałowy ze stewią - almond 12 x 9 g

Jeśli zależy Ci, by dzieciaki spożywały nieco mniejsze ilości słodyczy zamieniając je np. na owoce, warto przygotować coś domowego i równie, a nawet bardziej pysznego, wykorzystując np. napoje roślinne

Właśnie z myślą o maluchach przygotowaliśmy 3 pomysły na zdrowe desery zarówno dla dzieci małych i nieco starszych oraz dla kobiet w ciąży. Pyszne, a do tego bez glutenu i bez mleka – z bio produktów od La Mandorle. 

To świetne rozwiązanie przede wszystkim dlatego, że wiesz, co spożywa Twoje dziecko, z jakich składników zostały przygotowane produkty, a dodatkowo możesz “przemycić” nieco witamin, których tak bardzo maluchy nie chcą zajadać. 

Proponowane przez nas zdrowe desery będą idealne na każde popołudnie, a sprawdzą się także na przyjęcie urodzinowe jako przekąska dla rówieśników. Ponadto jeśli Twoje dziecko cierpi na nietolerancję laktozy lub glutenu to również alternatywa dla tradycyjnych produktów dostępnych w każdym sklepie. 

Lody domowe – bez laktozy i bez glutenu 

Każdy z nas uwielbia lody! Szczególnie, kiedy na zewnątrz temperatura dobija do 35 stopni C. Jedyne, co nasze maluchy chętnie by zajadały, to właśnie lody. Jednak każda mama chciałaby, aby jej dziecko spożywało także witaminy zawarte m.in. w owocach. Znaleźliśmy na to doskonałe rozwiązanie, jakim są lody domowe przygotowane wspólnie z małym szkrabem! 

Dzieciaki bardzo chętnie pomagają w kuchni, zawsze pierwsi w kolejce do mieszania – teraz będą miały do tego świetną okazję! Dodatkowo to świetne rozwiązanie dla osób, które muszą zwracać szczególną uwagę na składniki, z jakich zostały przygotowane różne produkty, np. czy nie zawierają glutenu lub laktozy. 

Do przygotowania domowych lodów potrzebujesz:

  • wodę, 
  • „mleko” migdałowo-czekoladowe w proszku (lub inny smak),   
  • owoce (truskawki, banany, maliny, borówki itp),
  • opcjonalnie możesz dodać odrobinę miodu,
  • foremki i patyczki do lodów. 

Sposób przygotowania:

  1. Do blendera wsyp porcję “mleka” w proszku, dodaj owoce i inne dodatki oraz wlej wodę. Ilość składników jest zależna od tego, ile porcji lodów chcesz przygotować. Zalecamy wlać mniejszą ilość wody, a w razie potrzeby – dolać więcej. 
  2. Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą. 
  3. Otrzymaną masę przelej do foremek, włóż patyczki, a następnie foremkę z masą umieść ostrożnie w zamrażalniku. 

Teraz pozostaje tylko czekać, aż lody się zamrożą i będą gotowe do spożycia! 

Bananowy koktajl mleczny – bez mleka

Składniki:

  • migdałowo – orzechowy napój w proszku, 
  • woda, 
  • 2 banany,
  • łyżka masła orzechowego. 

Przygotowanie:

  1. Porcję napoju w proszku La Mandorle wsyp do blendera. 
  2. Dodaj pozostałe składniki (banany, masło orzechowe i wodę).
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  4. I gotowe! W cieplejsze dni warto dodać pokruszone kostki lodu i również je zblendować z pozostałymi składnikami, dzięki czemu otrzymasz orzeźwiający koktajl idealny na lato!

Budyń czekoladowy – inny niż wszystkie 

Budyń to przekąska uwielbiana przez chyba wszystkie dzieciaki! Niestety niektóre z nich nie mogą spożywać tradycyjnych, dostępnych na rynku, ponieważ np. mają nietolerancję glutenu. Jeśli i Twoje dziecko zalicza się do tego grona, mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie! Jest to także świetna przekąska dla tych, którzy chcieliby spróbować czegoś naprawdę słodkiego.

Składniki:

  • budyń czekoladowy , 
  • pół tabliczki czekolady – bez glutenu, 
  • wiórka kokosowe, 
  • migdałowo-kokosowy  lub woda – 500 ml. 
ecomil napój kokosowy keto low carb bezglutenowy zestaw 6 x 1 l bio

ecomil napój kokosowy keto low carb bezglutenowy zestaw 6 x 1 l bio

ecomil napój kokosowy z migdałami bez dodatku cukru bezglutenowy zestaw 6 x 1 l bio

ecomil napój kokosowy z migdałami bez dodatku cukru bezglutenowy zestaw 6 x 1 l bio

ecomil napój kokosowy z wapniem bez dodatku cukru bezglutenowy zestaw 6 x 1 l bio

ecomil napój kokosowy z wapniem bez dodatku cukru bezglutenowy zestaw 6 x 1 l bio

ecomil napój kokosowy barista bezglutenowy 1 l bio

ecomil napój kokosowy barista bezglutenowy 1 l bio

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę rozpuść na gładką masę.
  2. Do osobnego rondla wsyp saszetkę budyniu i wymieszaj z napojem roślinnym lub wodą. Wlej roztopioną czekoladę, a otrzymaną masę doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 3 minuty. 
  3. Gotowy budyń wlej do kokilek, a na wierzchu posyp wiórkami kokosowymi. 

Smacznego! 😋

Przedstawione przez Nas przepisy są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo świetnie sprawdzą się jako zamiennik tradycyjnych słodyczy, które tak bardzo lubią małe pociechy. Do proponowanych deserów można również dodawać inne dodatki w formie np. suszonych owoców, rodzynek, migdałów lub co tylko zapragną dzieciaki.